Actualiteiten

Relevante nieuws items en ontwikkelingen besproken

Boete bellen in de auto

door | feb 24, 2021 | Nieuws

Het is voor een bestuurder niet toegestaan om tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vast te houden (feitcode R545). Het vasthouden is al niet toegestaan, het maakt dus niet uit of je met de telefoon al dan niet aan het bellen was. Heb jij de telefoon dus vast of op enige manier aan jouw lichaam bevestigd (zo wordt het klemmen van een telefoon tussen hoofd en hoofddoek volgens de rechter wél gezien als “vasthouden”), dan ben je in beginsel de klos.
Ook is belangrijk dat men zich realiseert dat de bepaling niet alleen ziet op een telefoon, maar op elk “mobiel elektronisch apparaat”. Een iPod zonder telefoonfunctie zou hier dus ook onder vallen, maar ook een kleine tablet of een navigatiesysteem. Ook geldt het verbod nu voor alle bestuurders, zo zijn fietsers dus ook niet langer uitgezonderd.

Slimme camera’s in actie

Inmiddels is het OM actief om dit verbod steeds ingrijpender te handhaven. Daarbij wordt moderne technologie ingezet om ook te kunnen handhaven waar dat voorheen praktisch lastig was, zoals op snelwegen. Men maakt daarbij gebruik van slimme camera’s die boven de weg speuren naar overtreders en gedetailleerd en geheel automatisch kunnen vastleggen of men achter het stuur een mobiel in de hand heeft.
Echter is het OM nogal ruimdenkend voor wat betreft het begrip “vasthouden”, ook de camera’s leggen meer situaties vast dan enkel het vasthouden, nu men ook bestuurders beboet die een mobiel op de schoot hebben liggen. Dit ondanks een eerdere opmerking van de landelijk verkeersofficier dat dit wel is toegestaan. Het aantal zaken waarin dit speelt zien wij momenteel toenemen.
Zelf verwachten wij dat het OM hier koppig zal zijn en de rechter uiteindelijk de knoop zal door moeten hakken. De kansen schatten wij voor bestuurders echter positief in.

Ook geconfronteerd met een onterechte sanctie voor het vasthouden van een mobiel apparaat? We bekijken je zaak zonder kosten en gaan voor je aan de slag.

Heb jij vragen?

Heb jij vragen over je boete, of over de behandeling van jouw zaak? Stel je vraag via dit formulier en je ontvangt van onze helpdesk zo snel mogelijk een antwoord. Of dien je boete in, wij gaan dan direct voor je aan de slag.